HU|EN
fesztivál facebook youtube
Babits LP
Misztrál

Babits LP

1. Mint forró csontok a máglyán (3:47) Mint forró csontok a máglyán szövege Mint forró csontok a máglyán meghallgatása Mint forró csontok a máglyán kottájának letöltése Mint forró csontok a máglyán megvásárlása (MP3)
2. Vasárnapi csendes eső (3:30) Vasárnapi csendes eső szövege Vasárnapi csendes eső meghallgatása Vasárnapi csendes eső kottájának letöltése Vasárnapi csendes eső megvásárlása (MP3)
3. Az örök folyosó (2:42) Az örök folyosó szövege Az örök folyosó meghallgatása Az örök folyosó kottájának letöltése Az örök folyosó megvásárlása (MP3)
4. Csak egy kis méhe (4:05) Csak egy kis méhe szövege Csak egy kis méhe meghallgatása Csak egy kis méhe kottájának letöltése Csak egy kis méhe megvásárlása (MP3)
5. Sunt lacrimae rerum (5:29) Sunt lacrimae rerum szövege Sunt lacrimae rerum meghallgatása Sunt lacrimae rerum kottájának letöltése Sunt lacrimae rerum megvásárlása (MP3)
6. Verses napló (Fél három) (3:47) Verses napló (Fél három) szövege Verses napló (Fél három) meghallgatása Verses napló (Fél három) kottájának letöltése Verses napló (Fél három) megvásárlása (MP3)
7. Álmok kusza kertjeiből (5:57) Álmok kusza kertjeiből szövege Álmok kusza kertjeiből meghallgatása Álmok kusza kertjeiből kottájának letöltése Álmok kusza kertjeiből megvásárlása (MP3)
8. Fekete ország (4:43) Fekete ország szövege Fekete ország meghallgatása Fekete ország kottájának letöltése Fekete ország megvásárlása (MP3)
9. Zsoltár gyermekhangra (5:01) Zsoltár gyermekhangra szövege Zsoltár gyermekhangra meghallgatása Zsoltár gyermekhangra kottájának letöltése Zsoltár gyermekhangra megvásárlása (MP3)

Adatok

Kiadó: MACs Kft., Budavári Önkormányzat

A MISZTRÁL BAKELITEN!

A

1. Mint forró csontok a máglyán
2. [Vasárnapi csendes eső]
3. Az örök folyosó
4. Csak egy kis méhe
5. Sunt lacrimae rerum

B

1. Verses napló (Fél három)
2. Álmok kusza kertjeiből
3. Fekete ország
4. Zsoltár gyermekhangra


„[...] A vers nem marad ugyanaz előadva, ami olvasva volt: és nem szabad ugyanazon szempontok szerint tekinteni többé. [...] A napfényben egyszerre átváltozik a táj. Néha egészen igénytelen pusztaság váratlan fölragyog, máskor nem bírja a vidék a napfényt, banálissá válik, ami előbb, az árnyék csendjében még szívünkre hatott. Napfényben nem ugyanaz a szép vidék, ami árnyékban.
[...] e világon mindenütt azt látjuk, hogy kész és tökéletes egységek is továbbépülhetnek és kiegészülhetnek, még nagyobb egységekké. Az Isten művészete is ezen az elven alapul: mért ne alapulhatna ezen néha az embereké is? Minden sejt magában egy kész és egész szervezet: mégis kiegészülhet tovább, nagyobb szervezetté. [...]
Tény az, hogy az előadó is kényszerül egészen újat adni a költő művéhez, mint az illusztrátor: olyan valamit, amit a költő nem mondott és nem is képzelt el és nem is gondolt rá, hogy elképzeljük. Kényszerül kiegészíteni a költő művét, bármily teljes és kész az már magában, és a jó előadó ösztönösen úgy fogja ezt a kiegészítést megcsinálni, hogy új művészi eredmény áll elő, nem azonos a
költő művével, de nem is egészen idegen attól.“

Babits Mihály: Költészet és előadóművészet (részlet)
Nyugat, 1919., 2. szám

A magunk színeivel illusztráltuk ezeket a költeményeket, s tán eljön majd az idő, mikor megkérdezhetjük költőnket, mit gondol ezekről a kiegészítésekről.

Misztrál együttes

-----
A Misztrál együttes:

Heinczinger Mika - ének, szoprán-, basszusfurulya, gitár
Hoppál Mihály Hunor - nagybőgő, hegedű, brácsa, gitárok, elektromos gitár, basszus gitár
Pusztai Gábor - dobok, ütőhangszerek, midi, ének
Tóbisz Tinelli Tamás - ének, akusztikus gitárok, elektromos gitár,
basszus gitár
Török Máté - ének, cselló, akusztikus gitárok
Csóka Sámuel - állandó hangmérnök, technikus

Közreműködött:

Sárközy Fanni - hammond-orgona (B/1.), ének (A/5.)
Németh András - tekerő (B/2., 4.)

A borító grafikáját Orosz István készítette
a Misztrál együttes felkérésére 2013-ban.
Terv és tipográfia: Török Máté
A felvételek és a keverés a KisHáz Hangstúdióban készült 2012–2013-ban.
Felvételvezető: Pusztai Gábor
Mastering: Classic-Sound Hangstúdió
Hangmérnökök: Dévényi Tamás, Juhos Gábor,
Csóka Sámuel, Pusztai Gábor
Irodalmi lektor: Sudár Annamária
Koordinátor: Török Máté
Az esztergomi Babits-házban készült Misztrál-fotó
Orbán Domonkos munkája.
A kiadványban szereplő Babits-fotók az Országos
Széchényi Könyvtárban őrzött Babits-hagyaték részei.

Kiadó: © MACs Records, Budavári Önkormányzat