HU|EN
fesztivál facebook youtube
Babits CD
Misztrál

Babits CD

1. Verses napló (Fél három) (3:47) Verses napló (Fél három) szövege Verses napló (Fél három) meghallgatása Verses napló (Fél három) kottájának letöltése Verses napló (Fél három) megvásárlása (MP3)
2. Álmok kusza kertjeiből (5:57) Álmok kusza kertjeiből szövege Álmok kusza kertjeiből meghallgatása Álmok kusza kertjeiből kottájának letöltése Álmok kusza kertjeiből megvásárlása (MP3)
3. Mint forró csontok a máglyán (3:48) Mint forró csontok a máglyán szövege Mint forró csontok a máglyán meghallgatása Mint forró csontok a máglyán kottájának letöltése Mint forró csontok a máglyán megvásárlása (MP3)
4. A kedves arcképe (4:13) A kedves arcképe szövege A kedves arcképe meghallgatása A kedves arcképe kottájának letöltése A kedves arcképe megvásárlása (MP3)
5. Húnyt szemmel... (3:09) Húnyt szemmel... szövege Húnyt szemmel... meghallgatása Húnyt szemmel... kottájának letöltése Húnyt szemmel... megvásárlása (MP3)
6. Vérivó leányok (3:13) Vérivó leányok szövege Vérivó leányok meghallgatása Vérivó leányok kottájának letöltése Vérivó leányok megvásárlása (MP3)
7. Isten gyertyája (2:35) Isten gyertyája szövege Isten gyertyája meghallgatása Isten gyertyája kottájának letöltése Isten gyertyája megvásárlása (MP3)
8. Az örök folyosó (2:42) Az örök folyosó szövege Az örök folyosó meghallgatása Az örök folyosó kottájának letöltése Az örök folyosó megvásárlása (MP3)
9. Kép egy falusi csárdában (4:56) Kép egy falusi csárdában szövege Kép egy falusi csárdában meghallgatása Kép egy falusi csárdában kottájának letöltése Kép egy falusi csárdában megvásárlása (MP3)
10. Vasárnapi csendes eső (3:30) Vasárnapi csendes eső szövege Vasárnapi csendes eső meghallgatása Vasárnapi csendes eső kottájának letöltése Vasárnapi csendes eső megvásárlása (MP3)
11. Sunt lacrimae rerum (5:29) Sunt lacrimae rerum szövege Sunt lacrimae rerum meghallgatása Sunt lacrimae rerum kottájának letöltése Sunt lacrimae rerum megvásárlása (MP3)
12. Psychoanalysis Christiana (3:37) Psychoanalysis Christiana szövege Psychoanalysis Christiana meghallgatása Psychoanalysis Christiana kottájának letöltése Psychoanalysis Christiana megvásárlása (MP3)
13. Galáns ünnepség (4:13) Galáns ünnepség szövege Galáns ünnepség meghallgatása Galáns ünnepség kottájának letöltése Galáns ünnepség megvásárlása (MP3)
14. Olvasás közben (4:10) Olvasás közben szövege Olvasás közben meghallgatása Olvasás közben kottájának letöltése Olvasás közben megvásárlása (MP3)
15. Csak egy kis méhe (4:05) Csak egy kis méhe szövege Csak egy kis méhe meghallgatása Csak egy kis méhe kottájának letöltése Csak egy kis méhe megvásárlása (MP3)
16. Turáni induló (4:11) Turáni induló szövege Turáni induló meghallgatása Turáni induló kottájának letöltése Turáni induló megvásárlása (MP3)
17. Fekete ország (4:43) Fekete ország szövege Fekete ország meghallgatása Fekete ország kottájának letöltése Fekete ország megvásárlása (MP3)
18. Zsoltár gyermekhangra (5:01) Zsoltár gyermekhangra szövege Zsoltár gyermekhangra meghallgatása Zsoltár gyermekhangra kottájának letöltése Zsoltár gyermekhangra megvásárlása (MP3)

Adatok

Kiadó: MACs Kft., Budavári Önkormányzat

„[...] A vers nem marad ugyanaz előadva, ami olvasva volt: és nem szabad ugyanazon szempontok szerint tekinteni többé. [...] A napfényben egyszerre átváltozik a táj. Néha egészen igénytelen pusztaság váratlan fölragyog, máskor nem bírja a vidék a napfényt, banálissá válik, ami előbb, az árnyék csendjében még szívünkre hatott. Napfényben nem ugyanaz a szép vidék, ami árnyékban.
[...] e világon mindenütt azt látjuk, hogy kész és tökéletes egységek is továbbépülhetnek és kiegészülhetnek, még nagyobb egységekké. Az Isten művészete is ezen az elven alapul: mért ne alapulhatna ezen néha az embereké is? Minden sejt magában egy kész és egész szervezet: mégis kiegészülhet tovább, nagyobb szervezetté. [...]
Tény az, hogy az előadó is kényszerül egészen újat adni a költő művéhez, mint az illusztrátor: olyan valamit, amit a költő nem mondott és nem is képzelt el és nem is gondolt rá, hogy elképzeljük. Kényszerül kiegészíteni a költő művét, bármily teljes és kész az már magában, és a jó előadó ösztönösen úgy fogja ezt a kiegészítést megcsinálni, hogy új művészi eredmény áll elő, nem azonos a
költő művével, de nem is egészen idegen attól.“

Babits Mihály: Költészet és előadóművészet (részlet)
Nyugat, 1919., 2. szám

A magunk színeivel illusztráltuk ezeket a költeményeket, s tán eljön majd az idő, mikor megkérdezhetjük költőnket, mit gondol ezekről a kiegészítésekről.

Misztrál együttes

AZ EGYÜTTES TAGJAI:
Heinczinger Mika – ének, szoprán-, basszus-, moldvai-furulya, doromb, duda, gitár, szarukürt
Hoppál Mihály Hunor – nagybőgő, hegedű, brácsa, gitárok, elektromos gitár, basszus gitár, koboz, ének
Pusztai Gábor – dobok, ütőhangszerek, midi, koboz, kaval, ének
Tóbisz Tinelli Tamás – ének, akusztikus gitárok, elektromos gitár, basszus gitár
Török Máté – ének, cselló, akusztikus gitárok, tambura
Csóka Sámuel – állandó hangmérnök, technikus

KÖZREMŰKÖDIK:
Sárközy Fanni – hammond-orgona (1.), zongora (14.), ének (11.)
Bálint Gergely – szoprán szaxofon (13.)
Eredics Salamon – harmonika (12.)
Kis Gergely Márton – citera (9.)
Németh András – tekerő (2,. 18.)
Vedres Csaba – orgona (7.)
Regejáró Férfikar (16.)


A borító grafikáját Orosz István készítette
a Misztrál együttes felkérésére 2013-ban.
Terv és tipográfia: Török Máté
A felvételek és a keverés a KisHáz Hangstúdióban készült 2012–2013-ban.
Felvételvezető: Pusztai Gábor
Mastering: Classic-Sound Hangstúdió
Hangmérnökök: Dévényi Tamás, Juhos Gábor,
Csóka Sámuel, Pusztai Gábor
Irodalmi lektor: Sudár Annamária
Koordinátor: Török Máté
Az esztergomi Babits-házban készült Misztrál-fotó
Orbán Domonkos munkája.
A kiadványban szereplő Babits-fotók az Országos
Széchényi Könyvtárban őrzött Babits-hagyaték részei.